Tekeningen

Al heel lang teken ik met de computer. Maar aan tekenen op papier heb ik mij,  afgezien van het tekenen als kind en de standaard tekenlessen vroeger op school, eigenlijk nooit gewaagd. Terwijl ik het wel erg graag wilde leren en vaak genoot van de tekeningen van anderen. Tot ik vorig jaar op internet toevallig op de website van Gemma Gylling terechtkwam. Haar kleurpotloodtekeningen zijn prachtig.

Via haar website vond ik haar online videocursus Pet Portraits in Colored Pencil op Craftsy.com, een online platform met heel veel cursussen op veel verschillende gebieden. Tekenen en schilderen, maar ook koken, handwerken, sieraden maken, tuinieren en nog veel meer.

In de cursus leert Gemma je haar techniek om met kleurpotlood te tekenen op suede passepartout-karton. Deze techniek werkt bijzonder goed voor de vacht van dieren, omdat je heel veel verschillende lagen kunt aanbrengen om een realistisch effect te krijgen. Tijdens de cursus kun je vragen stellen en krijg je tips van Gemma om je tekeningen nog verder te verbeteren. Een echte aanrader!

Deze cursus was voor mij het begin van een heel nieuwe verslaving. Inmiddels heb ik een aantal tekeningen gemaakt en mijn resultaten worden steeds beter. In mijn Blog zal ik af en toe laten zien waar ik aan werk.

Als voorbeeld gebruik ik mijn eigen foto’s, maar vaak ook foto’s van Wildlife Reference Photos for Artists. Deze website heeft een enorme collectie mooie foto’s die je tegen een kleine vergoeding mag gebruiken als voorbeeld voor je tekening of schilderij. Inmiddels is ook een aantal van mijn eigen foto’s daar te downloaden.

Mijn favoriete onderwerpen om te tekenen zijn vooral katten in alle soorten en maten, maar ook andere dieren. Er zijn echter nog meer tekencursussen op Craftsy die ik wil gaan volgen, zodat er in de toekomst ook nog bloemen en dieren op papier bij zullen komen. Zucht….helaas heeft een dag maar 24 uur.

Ik gebruik verschillende merken kleurpotloden.
Vooral Prismacolor Premier en Derwent Coloursoft op het suede-karton en Faber Castell Polychromos op papier. Elk merk heeft zijn eigen karakteristieken en als het zo uitkomt gebruik ik ook wel alle soorten door elkaar.

Het suede-karton is vrij lastig te vinden. Online lukt nog wel, maar omdat het grote vellen zijn, zijn de verzendkosten niet te betalen. Gelukkig heb ik TotalArtist in Emmen ontdekt, waar ze nooit te beroerd zijn om speciaal voor mij een bepaalde kleur te bestellen zonder dat ik meteen een enorme hoeveelheid hoef te kopen. Ook voor andere kunstenaarsbenodigdheden een prima adres.

In de zomer van 2017 ben ik ook begonnen met het tekenen met Faber Castell Pitt Pastel potloden op diverse soorten papier. Weer een heel andere techniek, maar ook erg leuk om te doen.

Comments are closed