Heet, heter, heetst.

Gezien het onderwerp van vandaag is de tekst wederom van Tom

Vandaag is het erg warm en daarom houden we het rustig. We zijn niet vroeg opgestaan en hebben ons laten bedienen voor het ontbijt. Dat duurt langer, maar we hebben de tijd genomen. Daarna zijn we Rapid City in gereden en hebben we wat winkels bekeken. Omdat het heet werd zijn we verhuisd naar Sturgis, een plaats die bekend staat om zijn motorcycle rally die jaarlijks in augustus gehouden wordt. Aanvankelijk waren het alleen motoren van het merk Indian, maar dat was niet vol te houden. Er komen honderdduizenden kijkers op af (700.000 in 2015) en het schijnt echt een bijzonder evenement te zijn.

Wij kunnen daar niet op wachten dus hebben we maar het motorcycle museum bezocht. Ze hebben een uitgebreide verzameling oude en nieuwe motoren die voor de liefhebber beslist de moeite waard zijn om uitvoerig te bekijken. Vooral – en uiteraard – de line-up van Indian motoren is prachtig, van meer dan een eeuw oud tot redelijk moderne machines (in 1953 ging de fabriek failliet) en de meeste zijn nog in prachtige staat. 

Uiteraard is ook Harley Davidson uitgebreid vertegenwoordigd en wordt de ontwikkeling van de machines uitgebreid uit de doeken gedaan, tot de noodzakelijke uitvinding van het stuurslot om diefstal te voorkomen toe. Leuk is bv. om te zien hoe bij de oude twee- en viercilinder machines de motor nog in lengte richting onder het frame hing, bij de modernere machines is dat in de breedte met als gevolg een veel betere overbrenging van de aandrijfkracht op het achterwiel.

Ook stonden er wat exoten, o.a. een stokoude Puch, een merk dat bij ons bekend is van de brommers uit de zeventiger jaren en wat japanners, o.a. een Yamaha die ook een sterke gelijkenis had met de bromfietsen van dat merk die wij toen kenden.

Er waren ook wat stokoude machines van het merk Merkel, daar had ik nog nooit van gehoord….

Tot slot stonden er ook nog wat custom built machines, nooit gebruikt en glanzend van spaak tot spiegel.

Ik heb maar een t-shirtje meegenomen als herinnering aan al dat fraais…

Terug in Rapid City hebben we gelunched bij Subway in een Mall en nog wat winkeltjes bekeken, waarna we maar terug naar de airco in het hotel zijn gegaan. Daar werden we nog verrast door een, gelukkig vals, brandalarm, maar dat werd al herroepen voor we de hitte in hadden gemoeten. We keken er al niet naar uit om met de trap alle 8 verdiepingen naar beneden te moeten.

Voor de liefhebbers nog een paar foto’s.

Morgen wacht ons de lange rit via Interstate 90 East naar Mitchell, voor een tussenstop van 1 nacht, omdat anders de afstand tot ons laatste doel, Minneapolis,te lang is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.