Magisch Monument Valley

Gisteren hebben we Moab verlaten en zijn we op weg gegaan naar Monument Valley. Het was de bedoeling om in een keer door te rijden, maar dat liep anders. We kwamen een bord tegen met daarop Valley of the Gods. Die naam herinnerde ik me ooit gelezen te hebben. We besloten te gaan kijken of het de moeite waard was. Het bleek een gravelweg te zijn en we twijfelden of hij berijdbaar zou zijn met onze huurauto. Toch maar een stukje proberen, want de omgeving was erg mooi. Bij een uitkijkpunt kwamen we Jill en Gary uit Tennessee tegen en we zijn een tijdje achter elkaar aan gereden. Heel gezellig maar zij gingen wel erg langzaam. Daarom zijn we later apart verder gegaan. Dat was nog een heel avontuur. De weg was niet alleen erg slecht, maar ging af en toe zo steil omhoog dat je niet kon zien waar die verder ging. Soms met direct na de top een scherpe bocht. Ik heb af en toe met het zweet in mijn handen gezeten. Tom niet, die vond het allemaal wel leuk. Maar het was beslist de moeite waard en ik had het niet willen missen.

Daarna weer in een klein tentje langs de weg wat gegeten. Deze keer een hele goede ervaring. Het gefrituurde platte brood met vlees en tomaat en kaas was heerlijk. Ze hadden er zelfs drinkbare koffie. Dus Tom was helemaal gelukkig.

Toen vlug door naar ons hotel, inchecken en bijna direct door naar de geboekte sunset tour door Mystery Valley. Op de ontmoetingsplaats werden we al opgewacht door onze Navajo-gids Larry. Hij vertelde ons dat er nog een ander stel mee zou gaan. Deze waren echter te laat en vervolgens belden ze of hij ze een eindje verderop kon oppikken omdat ze teveel bagage hadden om 100 m. te lopen. Nou ja, kan. Toen ze aankwamen was zij wel vriendelijk maar hij nam nog niet eens de moeite om zich voor te stellen. Het enige wat hij zei was: ‘Your pictures better not be better than mine..’ Wat ik op dat koment nog als een grapje opvatte. Op de eerste fotolocatie aangekomen rende zij naar het mooiste punt, om daar alsmaar dezelfde foto te maken, waardoor wij alleen een foto konden maken met haar in beeld. Maar ach, we hebben er onze ervaring niet door laten beinvloeden. Wij hebben genoten, met als hoogtepunt de traditionele gezangen van onze gids tijdens een korte pauze. Je hoort zijn stem weerkaatst worden door de rotsen. Heel bijzonder. Ook vertelde hij heel veel over de Navajo cultuur en geschiedenis.

Terug in het hotel heb ik vanaf het balkon nog wat foto’s van de sterrenhemel gemaakt. Toen naar bed voor een paar uurtjes slaap, want om half 5 ging de wekker weer voor de sunrise tour door Monument Valley. Wederom met gids Larry, maar helaas ook met hetzelfde koppel van gisteravond. Er kon nog net goeiemorgen af, maar dat was dan ook alles. Ook deze tour was weer een belevenis. Stel je voor dat je midden in een overweldigend groots landschap de zon ziet opkomen, begeleid door het gejank van vele coyotes in de verte. Een bijna magische ervaring. Tegen 9 uur afscheid genomen van Larry en met stomme verbazing toegekeken hoe het andere stel, zonder een woord tegen Larry te zeggen uitstapte, hun spullen pakte en vertrok. Onvoorstelbaar onbeschoft. Tegen ons zeiden ze nog wel gedag toen wij langs hun auto liepen.

Terug in het hotel snel douchen, uitchecken en door naar onze volgende stop in Page. Deze keer zonder omwegen. We zijn weer terug naar Pacific time, dus hier is het een uur vroeger en het verschil met NL is weer 9 i.p.v. 8 uur. Na aankomst in Page hebben we eerst maar een paar uurtjes achterstallige slaap ingehaald. Morgen zijn we ook nog hier en staat eerst een bezoek aan Antilope Canyon op het programma. De rest van de dag zien we nog wel. Overmorgen gaat het dan richting Grand Canyon.

De foto’s zijn van gisteravond, vannacht en vanmorgen. En ja, de rotsen kleuren echt zo rood in het eerste ochtendlicht.

One Comment:

  1. Genoten van je verhalen, ervaringen en mooie foto’s.
    Nog een aantal fijne dagen in het verre (wilde) Westen.

    Groetjes uit Hoogezand,
    Lidi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.